Woonhuis Oude Leede

Tijdens mijn hardlooprondje kom ik regelmatig in het polderland rondom Oude Leede. De lintbebouwing van dit dorp ligt midden in het nog bewaard gebleven open veenlandschap met karakteristieke doorzichten die een gevoel van openheid en ruimte geven met op de achtergrond de skyline van Rotterdam. Met de komst van een nieuw bestemmingsplan waarin gebiedsgerichte transformatie mogelijk wordt waarbij aanwezige bedrijfsbebouwing op vrijwillige basis kunnen worden omgezet naar woningen. Er zijn hierdoor ook bouwkavels vrijgekomen met de mogelijkheid voor het oprichten van nieuwe woningen. Op een van deze kavels (Bovenmolenweg / Onderweg) heeft ‘Thomas Rouw, architect’ op eigen initiatief een schetsontwerp voor een woonhuis (nieuwbouw) opgetekend.

oude leede3

Dit ontwerp voor een vrijstaande woning is specifiek voor deze kavel ontworpen en houdt rekening met de oriëntatie van uitzicht en zon. De vormgeving is geïnspireerd op voorbeelden van landelijke architectuur en combineert elementen van boerderij en schuur met elkaar. Het  levert een nieuwe meer eigentijdse beeldtaal op. Op de onderste woonlaag bevinden zich de leefruimten voor wonen, koken en eten. Alle ruimten lopen in elkaar over en door de positionering van de elementen zijn ze ook los van elkaar duidelijk te herkennen. In het gevelontwerp heeft elke leefruimte zijn eigen grotere venster met unieke oriëntatie op de omgeving. Vanaf de eettafel kijk je over het naastgelegen terras naar de tuin, de puien van het woongedeelte bieden ruim zicht op het open landschap en bij het kookeiland bevindt zich een grote pui met twee ‘stal’ deuren. De bovenetage met de 3 slaapruimten en badkamer is meer besloten van karakter en geeft intimiteit. Ruimtelijk zijn de twee lagen met elkaar verbonden door vides en zichtlijnen.

Het ontwerp geeft een verbeelding van wat er op deze plek gerealiseerd kan worden. Het spreekt voor zich dat het ontwerp aanpasbaar is opdat er architectuur ontstaat dat is toegespitst op de wensen van de toekomstige bewoners en in onderlinge dialoog tussen architect en opdrachtgever tot stand is gekomen. Uiteraard is het ook geschikt te maken voor andere kavels.

Voor verbeelding van het interieur zie de volgende pagina…

 

005
001
003
010
002
004
006 begane grond
007 eerste verd