Prijsvraag Tiny Care Home

tinycarehome prijsvraag 02

Architectuur
Tiny Care Home is een uiterst geoptimaliseerde zelfvoorzienende zorgwoning van 26 m² die zeer goed bruikbaar is als mantelzorgwoning. De verplaatsbare woning is geschikt voor een bewoner in een rolstoel evenals iemand met een intensievere zorgvraag. De Tiny Care Home biedt een bewoner optimale bewegingsvrijheid om in het huis van het leven, naasten en de omgeving te kunnen genieten.

De Tiny Care Home heeft, van bovenaf gezien, de vorm van een kruis. De vorm staat symbool voor de huidige zorgproblematiek in Nederland. De overheid versobert de zorgvoorzieningen waardoor zorgbehoevenden steeds meer op zichzelf en directe naasten zijn aangewezen. De kruisvormige plattegrond van de woning creëert verschillende leefzones en ruimtelijkheid in de woning. Op de vloer is een lijnenspel te zien. Deze hoogtelijnen geven symbolisch uitdrukking aan de vrijheid die de bewoner van de Tiny Care Home ervaart. De hoogste berg wordt een eenvoudig te nemen drempel!

Tiny Care Home kan op elk gewenste locatie worden geplaatst: in de achtertuin, op een veld met meerdere Tiny Care Homes en zelfs als drijvende zorgwoning op een nabijgelegen meer. In de houtskeletbouw buitenwanden is een staalconstructie opgenomen waardoor het mogelijk is het huis op te tillen en te verplaatsten. De woning is makkelijk in drie delen te demonteren. In het bovenstaande voorbeeld is een weergave te zien van één Tiny Care Home in het Friese Gaasterland.

tinycarehome prijsvraag 03
tinycarehome prijsvraag 10
tinycarehome prijsvraag 11
tinycarehome prijsvraag 04
tinycarehome prijsvraag 08
tinycarehome prijsvraag 07
tinycarehome prijsvraag 05

Zorg
De indeling van het huis en de vormgeving van het interieur biedt een bewoner in een rolstoel alle bewegingsvrijheid en comfort om zelfstandig te leven. Bij een zorgvraag voorziet de plattegrond in de benodigde ruimte om zorg te verlenen en om te assisteren bij de dagelijkse huishoudelijke activiteiten.

De sanitair ruimte is zo ontworpen dat deze geheel voor zorg geschikt is. De ruimte is uitgerust met een douchezitje, diverse wandgrepen, een onderrijdbare wastafel met spiegel vanaf wastafelniveau en een MIVA toilet. Door het openschuiven van de driedubbele schuifdeuren kan bij alle sanitair-toestellen aan twee zijden worden geassisteerd. Wanneer een bewoner intensievere zorg nodig heeft is het bed op wielen makkelijk te verplaatsen naar het sanitair, de ruimte met het uitzicht en of in het slaapgedeelte gedraaid worden opdat aan twee zijden zorg kan worden verleend. De keuken heeft een onderrijdbaar aanrecht met een rollend onderkastje dat zorgt voor extra werkruimte aan het aanrecht. In deze compacte keuken kunnen de meest verrukkelijke maaltijden worden bereid, die in het fijn gezelschap en in een prachtige omgeving kunnen worden genuttigd.

zorg 07
zorg 09
zorg 11
zorg 08
zorg 10
zorg 12

Duurzaamheid
Tiny Care Home is zelfvoorzienend en kan geheel zelfstandig (off-grid) functioneren. Er wordt energie en warmte opgewekt en het heeft een eigen watervoorziening. De materialisatie van de woning bestaat uit natuurlijke materialen met een hoge isolatiewaarde.

Doordat de open gevel gericht is op het zuiden kan gebruik worden gemaakt van warmte door zoninstraling, de zonwering voorkomt te grote opwarming in de zomermaanden. De gevel op het noorden is meer gesloten van karakter om het verlies van warmte te voorkomen.
Elektriciteit wordt opgewekt door een PV-paneel dat gemonteerd is op de zonwering. De opgewekte energie kan middels omvormers worden opgeslagen op accu’s. Het dak is voorzien van een zonnecollector op het dak dat voorziet in de warmwaterbehoefte. Daarnaast vangt het dak regenwater op dat kan worden gefilterd tot drinkwater met een Pluvalor systeem. Wanneer een aansluiting van het huis op het riool niet mogelijk is zal het vuile water moeten worden opgeslagen met een septische tank. Het is vanuit een milieutechnisch oogpunt aan te raden fecaliën gescheiden op te vangen. Een MIVA toilet met gescheiden opvangmogelijkheden is tot dusver niet bekend en zal speciaal hiervoor ontwikkeld moeten worden.